vineri, 21 mai 2010

WICCA


Scott Cunningham  defineste Wicca ca fiind o religie contemporana, pagana, cu radacinile spirituale puternic ancorate in cea mai pura comuniune cu natura.

Wicca este un sistem spiritual care incurajeaza gandirea libera a fiecarui individ in parte; o religie neopagana, politeista, toleranta, care nu are pretentia de a fi nici singura cale, nici cea mai buna. Nu vei auzi niciodata un adevarat wiccan care sa sustina ca religia sa se situeaza mai presus de altele.

Wicca este o miscare spirituala neuniforma, fiecare individ sau coven putand adapta ideologiile la propria sa personalitate. Totusi, wicca nu este orice si oricum, presupune cunoastera filosofiei pagane si a sistemului sau de valori. Exista cateva puncte comune esentiale, intre cei ce se numesc “wicca”:

        - Iubirea Vietii
        - Iubirea si respectul Naturii, cea mai mare grija a unui wiccan fiind prezervarea   ei.
        - Recunoasterea duala a manifestarii divine.
        - Viata in armonie cu sine si mediul inconjurator.

Wicca incurajeaza intelegerea naturii pe care o intelege ca manifestare a Divinitatii (natura este Mama Terra, animata si incalzita de energiile solare), si ne invata ca suntem responsabili de actiunile noastre.

Un wiccan va incerca sa aduca omagiu vietii prin toate manifestarile sale, vizibile sau invizibile, si va vedea Natura ca pe o creatie Divina.

Care este “esenta” wicca? Pe scurt as putea spune: “uniunea fericita cu natura”. Intelegerea si iubirea acesteia ne va determina sa relativizam egoul nostru si sa ne concentram atentia asupra celorlalti, asupra comunitatii. Natura este leaganul nostru, prin ea se exprima Zeul si Zeita, si tot ea ne daruieste o parte din energia folosita in ritualuri.

Pentru wiccani folclorul, legendele si miturile sunt un rezervor al cunoasterii transmise din cele mai vechi timpuri, prin practicile si credintele populare.

De asemenea, wicca se inspira si din culturile traditionale care subzista inca in zilele noastre, si a caror practici si expresii culturale sunt in acord cu conceptele wiccane.

Elementele: pamant, apa, aer si foc sunt recunoscute ca fiind la baza oricarei creatii. Prin intelegerea acestor elemente, obtinem intelegerea esentei naturii si esenta propriei noastre vieti.

Atunci, ce este wicca? … O religie, o filosofie, magie sau mod de viata? Ea  este cate putin din toate.

Wicca este o religie politeista, care ne invata ca FIECARE poate a avea o relatie cu divinitatea, daca doreste si daca se face o distinctive intre ritualurile care onoreaza schimbarea de anotimpuri si cele care onoreaza zeii. Wicca nu este nici o alta forma de crestinism si nici nu este nici  impotriva lui.

CELE CINCI PRINCIPII ALE CREDINTEI WICCA
1. Nu rani pe nimeni, fa ceea ce iti place
2. Legea karmica
3. Etica responsabilitatii de sine
4. Etica permanentei  dezvoltari a sinelui
5. Etica daruirii

Punctul central al credintei Wicca este: Nu rani pe nimeni, fa ceea ce iti place. Daca o actiune poate cauza un rau, fizic sau emotional, atat unui alte persoane cat si tie, este bine sa o eviti. Trebuie sa incerci in permanenta sa acorzi ajutor si niciodata sa nu ranesti pe nimeni in mod intentionat. Trebuie sa cantaresti actiunile tale, si sa iei decizia corecta fara a te rani pe tine sau pe cei din jurul tau.

Legea Karmica

Legea Karmica inseamna ca ceea ce faci intotdeauna influenteaza ceea ce ti se intampla. Daca faci bine, vei primi bine, daca faci rau, vei primi rau. Legea aceasta se gaseste in toate religiile, atat vechi, cat si moderne.

Etica responsabilitatii de sine

Wicca cred ca viata ne este guvernata de liberul arbitru. Orice decizie, fapta pe care o facem sunt doar responsabilitatea noastra. Nu putem da vina pe nici o putere sau persoana, noi suntem singurii responsabili de gandurile si actiunile noastre. 

Etica permanentei dezvoltari a sinelui

Este in stransa legatura cu legea karmica. Wicca afirma ca fiecare trebuie sa incerce in mod constant sa se dezvolte pe plan spiritual, dar in acelasi timp trebuie sa incercam sa extindem aceasta responsabilitate a dezvoltarii spirituale si asupra a ceea ce ne incomjoara. Ecologia este esentiala pentru o religie care considera ca natura este de esenta divina, si chiar si cele mai simple gesture ale noastre pot avea un strop de divinitate, daca sunt facute cu simplitate si cu ganduri curate. Invatand si promovand toleranta, armonia rasiala, dragostea pentru arta si istorie, ne dezvoltam pe plan spiritual. Este vital ca sa ne traim viata in pace.

Etica acordarii (sincronizarii)

Trebuie sa tindem sa fim in accord cu divinul. Exista trei forme in care divinul se manifesta:
1. Noi suntem de esenta divina.
2. Zeii si alte puteri sunt de esenta divina.
3. Universul insusi este de esenta divina.

1. Noi suntem parte a divinitatii, asta inseamna ca ritualurile, precum meditatia, sau muzica si dansul si chia folosirea de Magick ne ajuta sa fim in permanent contact cu partea divina din noi.

2. Divinul din zei si alte puteri defineste modul in care Wicca relationeaza cu acestea.
Zeii saun parinti iubitori, si nu divinitati razbunatoare. Ritualurile Wicca dedicate zeilor sunt mai degraba o celebrare a naturii, in care se combina divinul din zei cu cel din univers, prin marcarea ciclurilor lunare.


3. Divinul din univers este impartit in trei categorii:  Gaeismul, Pamantul este o fiinta si fiecare fiinta, animal, planta sau mineral sunt parte a acestei finite atotcuprinzatoare, care uneori este numita zeita Gaea sau Gaia. Animismul, care sustine ca fiecare lucru, fiinta sau fenomen au propriul lor suflet. Divinul se manifesta deasemenea in ciclurile universului, precum cel al decaderii celeste, a recoltelor, a nasterii- mortii- renasterii.

Wiccanii folosesc numeroase simboluri, de la crucifixe la steaua lui David, cel mai important element al acestei religii este pentagrama, fiecare dintre cele cinci puncte ale acesteia reprezentand unul dintre cele cinci elemente clasice, dimpreuna cu ideea ca omul, cu cele cinci extremitati ale sale, este un microcosmos in Univers. Asadar, wiccanii cred in cele 5 elemente clasice – aer, foc, apa, pamant si eterul (sau spirit) care le uneste pe toate; cu toate acestea, spre deosebire de grecii antici, se raporteaza la aceste elemente in sens mai mult simbolic decat ad literam. In mod traditional, fiecare element este asociat cu un punct cardinal: aerul cu estul, focul cu sudul, apa cu vestul, pamantul cu nordul, iar spiritul cu centrul. Cele cinci elemente sunt invocate in foarte multe ritualuri magice wiccane, insa joaca un rol deosebit in consfiintirea Cercului Magic. Numai o mica parte a vrajitorilor batrani si foarte experimentati pot face vraji in lipsa cercului magic; asadar acesta este un element central al practicilor vrajitoresti, precum si a diverselor sarbatori si festivaluri wiccane. De cele mai multe ori, sabatul de vrajitori si vrajitoare se strange si invoca Gardienii celor patru puncte cardinale, dimpreuna cu cele cinci elemente. Numai dupa ce cercul magic a fost trasat si este activ, wiccanii isi pot incepe ritualurile, de obicei prin rugaciuni adresate Zeului si Zeitei.
Wiccanii cred ca magia este o lege a naturii, neinteleasa de stiinta contemporana, dar care poate fi manipulata prin vrajitorie. In timpul numeroaselor ritualuri, wiccanii traseaza cercul magic care le confera putere si apoi incep sa produca vraji de dragoste, de fertilitate sau pentru alungarea influentelor negative. Desi marea majoritate a wiccanilor nu sunt vrajitori, toti cred in magie, pretinzand ca au vazut cum aceasta functioneaza si chiar produce schimbari in lumea inconjuratoare. Ei vad magia drept arta de a provoca schimbari prin puterea vointei sau stiinta de a controla fortele secrete ale naturii. Pe vremea lui Gardner, pentru a se feri de prejudecati si de controverse, multi wiccani, printre care Alex Sanders si Doreen Valiente isi defineau vrajitoria drept magie alba, in contrast cu cea neagra, asociata in mod traditional cu diavolul si satanismul, insa astazi foarte putini mai tin la aceste titulaturi.

Pentru a-si duce la capat ritualurile, wiccanii se folosesc de o serie de instrumente magice, printre care un cutit (cunoscut drept athame), o bagheta, o figurina, un potir, o coada de matura (numita besom), o caldare, lumanari, tamaie si o secera. In interiorul Cercului, se construieste un altar pe care aceste unelte sunt dispuse intr-o ordina anume, dimpreuna cu statuete ale Zeului si Zeitei.

Iata cateva din  marile ritualuri magice:

    * ESBATUL se desfasoara in fiecare noapte cu luna plina si este, mai mult, un prilej de distractie si socializare./

    * ADUCEREA LUNII – Marea Preoteasa a Sabatului intra in transa si o roaga pe Zeita, simbolizata de Luna, sa-i intre in trup si sa o posede. De-a lungul intregii transe, Marea Preoteasa vorbeste si se comporta precum Zeita.

    * SARUTUL DE CINCI ORI, cum ii spune si numele este un ritual prin care se saruta cinci parti ale corpului considerate sacre

    * WICCANAREA este echivalentul botezului crestin. Parintii prezinta pruncul celor doi preoti, iar acestia il binecuvanteaza si la randul lor il prezinta Zeului si Zeitei, cerandu-le acestora protectie. In conformitate cu principiul liberului-arbitru, foarte sanatos in randul Wicca, copilul cu pricina nu devine wiccan, iar cand creste nu se asteapta de la el sa urmeze neaparat religia parintilor.

    * ROATA ANULUI  este un ciclu de 8 festivaluri sabatice care impart anul calendaristic in mod egal. Cu aceste ocazii se fac profetii, se primesc noi ucenici si au loc comemorari specifice fiecarei perioade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.