duminică, 26 aprilie 2009

Lupul in mitologia romaneasca!

  Titlul subiectului: Lupul in mitologia romaneasca si nu numai

Chiar daca este un animal inca viu care traieste si respira pe acest pamant,Lupul a devenit de-a lungul timpului o creatura mitologica,o forta supranaturala,imbracand aura unei legende.

Simbol solar sau faptura a Noptii,intruchipand binele sau raul a intruchipat mereu confruntarea de forte chtoniene si astrale.

Cum putem demonstra influenta acestui animal asupra civilizatiei noastre?
Foarte simplu - privind in trecut la stramosii nostri daci si romani!
Toata lumea cunoaste legenda lupoaicei care i-a hranit pe Romulus si Remus -primele personalitati istorice sau nu dintr-un lung sir care va supune lumea.
De asemenea este foarte bine cunoscuta afinitatea poporului dac pentru acest carnivor feroce reprezentat in stindardul geto-dac(lupul cu coada de sarpe) de pe columna lui Traian.In societatile traditionale stindardul semnifica "sufletul" acelui popor!

Lupul a insemnat intotdeauna la popoarele barbare (vezi germani,scandinavi,celti) salbaticia,nesupunerea,darzenia dar mai presus de toate libertatea!
A fost prezentat de-a lungul istoriei in diferite chipuri -adorat si urat,aducand vise premonitorii sau vanat cu salbaticie,Lupul a scris in "aventura" lui o adevarata saga.
Iata cateva "chipuri" pe care le-a imbracat : simbol solar al luminii,erou razboinic initiatic in legende,stramos mitic(la nordici si greci),animal psihopomp(mitul Lupului Alb,Hades imbraca haina de lup,zeul mortii la etrusci avea urechi de lup,Osiris invie sub forma unui lup),simbol chtonic(lupoaica care a "intemeiat" Roma),lycantropul devorator de astre(la noi si la bulgari celebrul varcolac).
Lupul mai reprezinta autoritatea spirituala.Simbolul apoi a devenit "lupul cel rau"-balaurul(rau numai pentru cei ignoranti)
Multe popoare si-au legat numele de al sau (daos=lup in frigiana),dar "urmele" sale se fasesc in toata Asia Mica,in Tracia


Am incercat sa fac o sinteza.Voi reveni cu mai multe detalii si informatii.
Orice comentarii si mai ales completari sunt binevenite.Mai ales din partea Lupului
Cert este ca dacii si romanii au trait sub zodia lupului.Poate ca inainte de asta celebra triada mistret-lup-urs facea legea in materie de spiritualitate pe vechile plaiuri mioritice si nu numai!
Ai pus mana pe o bilblie si te crezi dumnezeu!
Ai grija de tine si de cei la care ti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.