duminică, 26 aprilie 2009

Vampirii

Studiu de caz: Vampirii.

27/03/2009

Traim într-o lume în care vampirii ne-au invadat.
Si ma gândesc strict la cartile si la filmele cu si despre vampiri. De fapt, cartile au fost primele, iar pe baza lor au fost create filmele, respectiv serialele.

Dar sa ne întoarcem putin în timp. Perioada secolelor XVII-XVIII surprinde Europa de Est în completa isterie a vampirismului. Cei mai renumiti vampiri europeni sunt upirul rus, vârcolacul grecesc si strigoiul românesc. Conform legendelor, strigoii reprezinta spriritele unor persoane care au murit si s-au reîntors printre cei vii. Însa spre deosebire de upiri sau de vârcolaci, strigoii erau nevoiti sa treaca prin mai multe stagii înainte de a se întoarce pe Pamânt. Într-o prima faza, strigoii erau invizibili si îsi manifestau prezenta prin mutarea unor obiecte sau prin furtul mâncarii. Dupa o anumita perioada de timp ei deveneau vizibili, luând înfatisarea unei persoane în viata. Se credea despre ei ca nu paraseau casa în care au ajuns prima data si ca se hraneau cu sânge. În perioada imediat urmatoare întoarcerii lor pe Pamînt, strigoii traiau în sicrie, fapt care permite uciderea lor prin arderea corpului. Dupa sapte ani puteau trai oriunde, luând înfatisare umana si începând, practic, o noua viata.

Conform mitologiei, fiecare vampir a fost la un momentdat om. Vampirii se hraneau cu sânge si vânau numai noaptea. De obicei, erau beneficiarii unor incisivi puternici si ascutiti, cu ajutorul caror îsi muscau victimele de gât.

Fie aveau o imaginatie bogata, fie erau stramosii televiziunii românesti, oamenii acelor timpuri se plângeau permanent autoritatilor cu privire la prezenta vampirilor; se ajunsese chiar sa se deshumeze mortii. Iar aceasta nebunie a dus chiar la realizarea unor studii academice, studii ce l-au inspirat si pe irlandezul Bram Stoker în scrierea cunoscutei sale carti- “Dracula”. În ciuda faptului ca e departeeeeee de realitate, cartea a prins la public, actiunea fiind plasata în Transilvania, într-o regiune plina de mister, bazându-se pe brutalitatea caracteristica si bine-cunoscuta a lui Vlad Tepes.

Asadar, Stoker a influentat puternic si ireversibil perceptia oamenilor referitoare la fantasticii vampiri. Dar nu a fost singurul; nici tanti Anne Rice nu s-a lasat mai prejos, scriind multe, multe carti despre dintosi: “Interviu cu un vampir”, “Vampirul Lestat”, “Povestea hotului de trupuri”, “Vampirul Armand”, “Merrick” s.a.

Filmele si serialele cu vampiri sunt si ele numeroase, asa ca aici voi scrie doar câteva titluri: “Dracula” (aici sunt mai multe variante, din ani diferiti), “Black Sunday”, “Martin”, “Interview with the vampire”, “Subspecies”, “Dance of the vampires”, “Blade”, “Queen of the Damned”, “Underworld”, “Buffy- the vampire slayer” si, recent, “Twilight”, “True Blood”.


Si pentru ca în lumea întreaga au facut furori, nascând chiar controverse, voi încerca ca în urmatoarele rânduri sa compar True Blood cu Twilight. Am citit cartile seriei Vampirii Sudului (Charlaine Harris), dupa care este inspirat serialul ‘True Blood’ ( bine, de fapt o astept pe a 5-a ..vine zilele astea ) si am vazut si primul sezon al productiei HBO. De asemenea, am citit si primele doua carti ale seriei Amurg (Stephenie Meyer), iar filmul bazat pe prima carte abia astept sa îl vad. ( aici contez pe Maria ) asa ca eu cred ca as putea spune 2-3 vorbe …

Buuun. Asemanarile mai întâi.

-ambele prezinta povestea de dragoste dintre o muritoare si un vampir.( Sookie Stackhouse- Bill Compton, respectiv Bella Swan- Edward Cullen )
-în ambele exista fiinte ‘altfel’; ma refer aici la vârcolaci.
-vampirii ramâneau pe durata vietii de vampir la vârsta pe care o aveau în momentul transformarii.
-vampirii pot rezista fara sa consume sânge uman.( chiar daca depun un anume efort )
-vampirii au anumite calitati deosebite; de exemplu: viteza.
-Bill si Edward sunt iubitori, grijulii.
-atât Sookie, cât si Bella atrag atentia si altor vampiri.( Eric, respectiv clanul Voulturilor )

Deosebiri:
-în timp ce în True Blood Sookie e telepata, în Twilight Edward e cel care poate auzi gândurile oamenilor. Însa exista si exceptii: Sookie nu poate auzi gândurile vampirilor, iar Edward nu poate auzi gândurile Bellei.
-Bill se apropie mai mult de varianta mitologica a vampirului; nu poate iesi la lumina zilei. Edward poate sta afara în timpul zilei, însa nu direct sub razele soarelui, acest lucru provocând o stralucire de diamant a pielii sale.
-în True Blood scenele de sex sunt nelipsite. În Twilight nu e asa. Aici poate contribui si faptul ca Sookie si Bill sunt adulti, iar Bella si Edward sunt (sau cel putin arata. Ma gândesc aici la Edward, care are mai mult de 100 de ani) la vârsta adolescentei.
-în Twilight muscatura de vampir ducea în mod sigur la transformare, cel muscat era otravit. În True blood transformarea avea loc dupa ce victima era aproape golita de sânge, iar apoi “servea” din sângele unui vampirut. De asemenea, tot aici, sângele de nemuritor cu colti avea numeroase proprietati neobisnuite. (vindecatoare, afrodisiace, halucinogene)

Si multe ar mai fi de zis.. Dar pentru a-ti face o idee de început e de ajuns. Cert e ca pe mine m-au acaparat ambele serii.
Si tot referitor la vampiri în general, se pare ca exista un sâmbure de adevar… sau cel putin e vorba doar de niste boli rare care au hranit superstitiile oamenilor.

* Porfiria- se caracterizeaza printr-o neregularitate în producerea unui pigment bogat în fier în sânge. Oamenii care prezinta forme severe de porfirie sunt extrem de sensibili la lumina, au dureri abdominale si pot suferi chiar de un delir acut. Se spune ca un posibil tratament împotriva acestei boli l-ar reprezenta consumul regulat de sânge, dar nu exista nici o proba în acest sens. Unii bolnavi pot prezenta o înrosire accentuata a gurii si a dintilor. Boala este ereditara.

* Catalepsia- prezinta o conditie psihica specifica, asociata cu epilepsia, schizofrenia. În timpul unei crize de catalepsie, musculatura devine foarte rigida, corpul se întareste accentuat, bataile inimii scad, iar respiratia devine tot mai înceata. Astazi, medicii stiu cum sa trateze aceasta boala, dar în trecut oamenii se luau dupa aparente, considerându-i pe bolnavi ca fiind morti si chiar îngropându-i. Asadar, nu este deloc de mirare ca unii morti se ridicau din sicrie.

Oameni bolnavi, numeroase legende si o imaginatie bogata… vampirii vor exista mereu în lumea fantastica a unui pasionat de lectura ori de filme.

Un comentariu:

  1. dragul meu, mi se pare justa comparatia. o singura obiectiune am: spui mai sus ca Trueblood/Vampirii sudului si Twilight sunt "recente" - pai, poate la noi, desi, din cate stiu eu Vampirii sudului sunt pe piata cu 4 volume de vreo doi ani, doi ani si ceva. In afara, primul titlu, Morti pana la apus, e pe piata de vreo 8-9 ani. Serialul, intr-adevar, a venit abia anul asta, si cred ca receptarea seriei a fost legata de interesul starnit de film. Twilight a fost publicat acum vreo 3-4 ani, e drept ca la noi de-abia la sfarsitul lui 2008.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.